Sirpa - bli en del av en aktiv förening

Jag heter Sirpa och jag blev medlem i ET ry i början av 2013. Min historia är ovanligt vanlig, impulsen att byta både fackförbundet och arbetslöshetskassan kom efter en dålig erfarenhet i somras med en annan arbetslöshetskassas tjänster.

Verkligheten var annorlunda

Jag bytte bostadsort och jobb i januari i fjol. Jag började mitt nya liv och hade stora förväntningar men jag märkte ganska snabbt att värkligheten inte var just som jag hade föreställt mig. Jobbet var annorlunda som jag hade, i början, avtalat med min nya arbetsgivare. Också den finansiella situationen av företaget var inte den bästa och snabbt efter midsommaren var jag arbetslös. Jag hade inte varit utan arbete för 25 år, och nu hade jag lämnat ett långvarigt jobb för det här nya jobbet, så det var att jag hade milt sagt stridiga känslor.  Plötsligt hade jag ingenting och fann mig i en helt ny situation.

Vilka redovisningar?

Jag hade varit medlem i YTK (Den försäkrande arbetslöshetskassan) redan för 7 år och trodde att med den här var allt ok. Värkligheten var ändå annorlunda igen. Att få arbetslöshetsersättningen tog längre och längre, alltid man bad för mera förklaringar och redovisningar. Många gånger trodde jag att nu har jag skickat alla nödvändiga papper och nu kommer "avlöningsdag". Men en gång på gång fick jag bara mera redovisningsbegärar. Jag även skickade en del av förklaringar många gånger när informationen inte gick fram. I denna situation beslutade jag att so snabbt så möjligt byter jag fackföreningen. Då så, jag började i mitt nya jobb i början av september och bytte fackföreningen vid årsskiftet.

Jag fick mer från ET ry än jag väntade

Förändringen från bara en arbetslöshetskassa till medlemskap i ett fackförbund har varit enorm. ET ry visade sig vara en synnerligen aktiv fackförening som organiserar riklig med aktiviteter och, som bäst, har underbara, energiska människor som realiserar dessa aktiviteter. När vi hade en träningsveckoslut i Mikkeli, fattade jag att föreningen är en verklig kraft, med hänsyn till att om jag kommer att vara i en situation i mitt arbetsliv att jag måste kämpa för mina rättigheter. Jag skall aldrig ångra mig med bytet.


← Tillbaka