ASLAT

Tjänstemän som arbetar med advokat- och juridiskbyråer hör till ASLAT-gruppen.

ASLAT-gruppen grundades i ET ry redan i 1986. Då - och någonstands fortfarande - dem som arbetar i branschen placerar sig i små arbetsplatserna och man önskade sig att ha en gemensamt forum för tankeutbyte och utbildning. Advokatsekreterare som verkade i föreningen grundade sin egen verksamhet och med sina aktiva verksamhet påverkat fackföreningen att främja ärendet och fördelar av de som arbetar med små branscher.

Individuell intressebevakning

Eftersom medlemmar arbetar med branschen som inte har ett riksfattande kollektivavtal, måste man bevaka intressena i annorlunda medel. Utöver utbildning- och informationsmöten och tillsammans med ERTO har man försökt att influera bland annat Finlands advokatförbund för att i kontorer följades ERTOs ramavtalet och att vi kunde ha kanalen för intensifierade samarbete. Gruppmedlemmar har tillsammans med ERTO-byråpersonalen gett individuell rådgivning i intressebevakningssituationer som gäller våra medlemmar och man har lärt intressebevakningsundervisning för dem som arbetar med små branscher. Med åren har arbetsmiljön förändrat för medlemmar i advokatsbyråer, och de har fått hjälp med denna förändring från ASLAT-gruppens inriktade utbildning och stöd av medlemsnätverket.

Yrkesinriktad utbildning är också intressebevakning - delta i ET rys nya JÄSENFORUM-utbildningsdagar!

Fördelar av individer kan förstärkas annars än bara med traditionella medel. Den här fördomsfri ide var premissen att fackföreningen kunde delta i organisering av yrkesinriktad utbildning. Dessa åtgärder lade grund till traditionella, årliga utbildningsdagar.

Våra utbildningsdagar förnyades i oktober 2011 och heter ny JÄSENFORUM. Den nästa JÄSENFORUM håller i oktober 2016 i Tammerfors tillsammans med JÄSENFORUM-utbildningsdagar. De årliga utbildningsdagarna samlar ihop våra medlemmar ibland branschinriktad och intressebevakningfrämjande utbildning.

Rekreation och nöje med ET ry

Alla dem som arbetar med branschen kan delta i evenemanger organiserat av ET ry.  Vi organiserar lokala evenemanger, bland annat kväller på teater och konserter, ibland har vi bowlat, besökt travtävlingar och även varit utomlands. Vi har inte glömt familjerna: vi har besökt Linnanmäki och Särkänniemi; vi också idrottade över hela veckoslut i Vierumäki. När vi träffar på fritiden, blir vår grupp mer förenade.


När du blir medlem, får du använda alla förmåner

När vi arbetar tillsammans, kan vi påverka våra arbetsvillkor. Som en medlem i en fackförening kan du bäst se till att din verksamhets arbetsvillkor förbättras. Fackföreningen också erbjuder dig en möjlighet att byta erfarenheter med andra arbetare med samma bransch.

Som ET ry-medlem får du använda experthjälp med din anställning. ERTOs advokater och anställningsombudsmän hjälper dig gratis, om det finns problemer på din arbetsplats. Som medlem är du berättigad till inkomstrelaterad utkomstskydd för arbetslösa om du blir arbetslös. Så du får beständig säkerhet i alla livsituationer.

En hel del av ET ry-medlemmar arbetar med branscher som inte har sitt egna kollektivavtal. Därför har ERTO och ET ry avfattad en omfattande, lönundersökning-baserad lönrekommendation. Bli bekant med lönrekommendation för byråarbetare.

Lönrekommendation


Medlemsfördelar

Därtill ERTOs egna medlemsfördelar, har alla föreningar sina egna fördelar som är bland annat 

  • tETra-medlemstidningen två gånger varje år och månatliga medlemsbrev

  • möjligheten att påverka förenings funktioner
  • semesterstugor (Tahko, Levi)

  • yrkesinriktad utbildning arrangerad av fackföreningen och regionala evenemanger

Bli medlem

Enklaste medel att bli medlem är att du fyller i medlemansökan. Om du vill bli bekant med ansökningen eller du vill avtala med din arbetsgivare om en uppbörd av medlemsavgiften, printa ut pdf-ansökan från www-sidor eller be vår byrå om ansökan. Fyll in ansökan och sända per post till ERTO ry, Stationkarlsgatan 4, 00520 Helsingfors. Glöm inte att ta en kopia av fyllt ansökan. 

Bli medlem   


Lokal stöd?

ASLAT-gruppen fungerar och stöder sina medlemmar också lokaltvis. Till exempel i Åbo, Tammerfors och Uleåborg har sekreterare arrangerad olika evenemanger som har varit ekonomiskt stött och de har också arrangerat evenemanger som har varit bett av lokala medlemmar. Om Du är intresserad att ta upp lokalt verksamhet, t.ex. en studiegrupp eller du vill delta i en grupp, kontakta oss.

Mer om ASLAT


ET ry styrelsen och ASLAT

Päivi Kuosmanen, Joensuu

Befattningen i ET ry styrelsen: Föreningssekreterare

Mitt motto: yhdessä olemme enemmän, hyviä eväitä työpaikalle ja työssä jaksamiseen

Pirjo Favorin, Tusby

Befattningen i ET ry styrelsen: Intressebevakningschef, Olokolo-ansvarig

Mitt motto: Saatan olla eri mieltä siitä mitä sanot, mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttasi sanoa sen (Voltaire).

← Tillbaka