Smådjursskötarna

ET ry är intressebevakare för smådjursskötarna i ett förbund för Special Service och Kontorsanställda ERTO. För en liten yrkeskår är det viktigt att vara angelagen om professionellt organisering för att väsentligt förbättra branschens kollektivavtal. Du kan påverka genom oss. 

Yrkesinriktad utbildning är också intressebevakning - delta i ET rys nya JÄSENFORUM-utbildningsdagar!

Fördelar av individer kan förstärkas annars än bara med traditionella medel. Den här fördomsfri ide var premissen att fackföreningen kunde delta i organisering av yrkesinriktad utbildning. Dessa åtgärder lade grund till traditionella, årliga utbildningsdagar.

Våra utbildningsdagar förnyades i oktober 2011 och heter ny JÄSENFORUM. Den nästa JÄSENFORUM håller i oktober 2016 i Tammerfors tillsammans med JÄSENFORUM-utbildningsdagar. De årliga utbildningsdagarna samlar ihop våra medlemmar ibland branschinriktad och intressebevakningfrämjande utbildning.

Rekreation och nöje med ET ry

Alla dem som arbetar med branschen kan delta i evenemanger organiserat av ET ry.  Vi organiserar lokala evenemanger, bland annat kväller på teater och konserter, ibland har vi bowlat, besökt travtävlingar och även varit utomlands. Vi har inte glömt familjerna: vi har besökt Linnanmäki och Särkänniemi; vi också idrottade över hela veckoslut i Vierumäki. När vi träffar på fritiden, blir vår grupp mer förenade.


Lönrekommendationer

Förbundet för Special Service och Kontorsanställda ERTO och Specialbranschernas tjänstemän ET ry har förberett en minimilönsrekommendation för djursskötarna. Rekommendation grundar sig på lön- och arbetsvillkorundersökningarna.  

Lönrekommendation grundar sig på fyra olika kompetensklassificeringar. Regionaltvis är rekommendation delad upp mellan huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla) och övrig Finland. 

Lönrekommendation

Vad kan vi göra här? Du kan jämföra din egen lön med den bifogade tabellen. Om det finns skillnader, kan du, vid behov, börja lönejusteringsdiskussion med din arbetsgivare. Om du vill, du kan också visa arbetsgivaren fackförbundets rekommendation. 

Smådjursskötarna gör oersättligt arbete i många avseenden. Det här värdefulla arbetet är en kallelse och frukterna av arbetet är stora. Däremot ersättning i pengar levar inte upp. Räkna, hur mycket pengar behöver du månadsvis för dina grundbehov. Om lönen inte räcker, det är dags att skrida till verket.

Arbetsvillkorförfrågan för smådjursskötarna (på finska)

Mer om lönrekommendationer

ERTO och fackföreningen ET ry organiserar orientering- och intressebevakningstillställningar. Mer om evenemang och minimilönsrekommendationen för smådjursskötarna får du från Jarmo Lahti / puh. 020 1130 200.


När du blir medlem, får du använda alla förmåner

När vi arbetar tillsammans, kan vi påverka vårt arbetsvillkor. Som en medlem i en fackförening kan du bäst se till att din verksamhets arbetsvillkor förbättras. Fackföreningen också erbjuder dig en möjlighet att byta erfarenheter med andra arbetare med samma bransch.

Som ET ry-medlem får du använda experthjälp med din anställning. ERTOs advokater och anställningsombudsmän hjälper dig gratis, om det finns problemer på din arbetsplats. Som medlem är du berättigad till inkomstrelaterad utkomstskydd för arbetslösa om du blir arbetslös. Så du får beständig säkerhet i alla livsituationer.


Medlemsfördelar

Därtill ERTOs egna medlemsfördelar, har alla föreningar sina egna fördelar som är bland annat 

  • tETra-medlemstidningen två gånger varje år och månatliga medlemsbrev

  • möjligheten att påverka förenings funktioner
  • semesterstugor (Tahko, Levi)

  • yrkesinriktad utbildning arrangerad av fackföreningen och regionala evenemanger

Bli medlem

Enklaste medel att bli medlem är att du fyller i medlemansökan. Om du vill bli bekant med ansökningen eller du vill avtala med din arbetsgivare om en uppbörd av medlemsavgiften, printa ut pdf-ansökan från www-sidor eller be vår byrå om ansökan. Fyll in ansökan och sända per post till ERTO ry, Stationkarlsgatan 4, 00520 Helsingfors. Glöm inte att ta en kopia av fyllt ansökan. 

Bli medlem   


ET ry styrelse och SMÅDJURSSKÖTARNA

Eetu Louhe, S:t Karins

Befattningen i ET ry styrelsen:

Mitt motto:


← Tillbaka