Turism och fritid

Om du arbetar med turism-, kultur- eller fritidssektorer, är turism- och fritidsgruppen rätt för dig.

Turismtjänstemäns fackförening Matka ry grundades i ERTO i 1981. 
Därefter har turism-, kultur-, välbefinnande- och fritidssektorer utformades tillsammans i praktiken till ett verksamhetsområde. Arbetsgivarna har också insett denna ändring.

I arbetslivet konvergerar kreativa och välfärdsbranscher. Vi i ERTO strävar efter enhetligare anställningstrygghet, bättre coping och utbildningsmöjligheter för våra medlemmar som arbetar med kultur- och fritidsbranscher och turistbyråer.  

Vi i Matka ry ville sträva efter det här bredbasiga och gemensamma forum när vi inträdd i ET ry i början av 2005. Det finns andra medlemsgruppar från fritidsbranscher i ET ry och vi vet att med gemensamma krafter, kan vi ha relevans

Vi är aktiva. Både ET ry och ERTO regelbundet utbildar sina medlemmar. Även viktigare ännu är kraftig ekonomisk- social- och juridisk intressebevakning av all dem som arbetar med dessa branscher. Våra representanter finns bland annat i ERTOs representantskap, arbetslöshetskassan, ERTO och STTKs regionalverksamhet, Utbildningsstyrelsens turismbranschen och examkommittéer. 


Yrkesinriktad utbildning är också intressebevakning - delta i ET rys nya JÄSENFORUM-utbildningsdagar!

Fördelar av individer kan förstärkas annars än bara med traditionella medel. Den här fördomsfri ide var premissen att fackföreningen kunde delta i organisering av yrkesinriktad utbildning. Dessa åtgärder lade grund till traditionella, årliga utbildningsdagar.

Våra utbildningsdagar förnyades i oktober 2011 och heter ny JÄSENFORUM. Den nästa JÄSENFORUM håller i oktober 2016 i Tammerfors tillsammans med JÄSENFORUM-utbildningsdagar. De årliga utbildningsdagarna samlar ihop våra medlemmar ibland branschinriktad och intressebevakningfrämjande utbildning.

Rekreation och nöje med ET ry

Alla dem som arbetar med branschen kan delta i evenemanger organiserat av ET ry.  Vi organiserar lokala evenemanger, bland annat kväller på teater och konserter, ibland har vi bowlat, besökt travtävlingar och även varit utomlands. Vi har inte glömt familjerna: vi har besökt Linnanmäki och Särkänniemi; vi också idrottade över hela veckoslut i Vierumäki. När vi träffar på fritiden, blir vår grupp mer förenade.


Lokalt stöd?

Våra representanter satsar att utveckla turism-, kultur- och fritidsbranscher på nationala, regionala och lokala nivåer. För oss, det är viktigt att vara ERTO-medlemmar. ERTO är en exceptionell stark intressebevakare och likväl ett varmt och nära samfund.  Och ET ry hjälper dig att bli på gott humör. Kom och reformera med oss vårt gemensamma verksamhetsområde och på samma gång både har du ryggen fri och tryggar du din framtid. 


När du blir medlem, får du använda alla förmåner

När vi arbetar tillsammans, kan vi påverka våra arbetsvillkor. Som en medlem i en fackförening kan du bäst se till att din verksamhets arbetsvillkor förbättras. Fackföreningen också erbjuder dig en möjlighet att byta erfarenheter med andra arbetare med samma bransch.

Som ET ry-medlem får du använda experthjälp med din anställning. ERTOs advokater och anställningsombudsmän hjälper dig gratis, om det finns problemer på din arbetsplats. Som medlem är du berättigad till inkomstrelaterad utkomstskydd för arbetslösa om du blir arbetslös. Så du får beständig säkerhet i alla livsituationer.

En hel del av ET ry-medlemmar arbetar med branscher som inte har sitt egna kollektivavtal. Därför har ERTO och ET ry avfattad en omfattande, lönundersökning-baserad lönrekommendation. Bli bekant med lönrekommendation för byråarbetare.

Lönrekommendation


Medlemsfördelar

Därtill ERTOs egna medlemsfördelar, har alla föreningar sina egna fördelar som är bland annat 

  • tETra-medlemstidningen två gånger varje år och månatliga medlemsbrev

  • möjligheten att påverka förenings funktioner
  • semesterstugor (Tahko, Levi)

  • yrkesinriktad utbildning arrangerad av fackföreningen och regionala evenemanger

Bli medlem

Enklaste medel att bli medlem är att du fyller i medlemansökan. Om du vill bli bekant med ansökningen eller du vill avtala med din arbetsgivare om en uppbörd av medlemsavgiften, printa ut pdf-ansökan från www-sidor eller be vår byrå om ansökan. Fyll in ansökan och sända per post till ERTO ry, Stationkarlsgatan 4, 00520 Helsingfors. Glöm inte att ta en kopia av fyllt ansökan. 

Bli medlem   


ET ry styrelsen och TURISM & FRITID

Tarja Haili, Hyvinge

ET ry ordförande

Mitt motto: ”Lähimmäinen. Kaikkea saa tehdä, kaikkea pitää tehdä, kaikkia ovia täytyy tempoa, kaikkia kuita kurkotella. On vain yksi ehto, elinehto: värisevää sielua ei saa tallata.” Tommy Tabermann 

Kontakt: 040-7741718, tarja.haili(ät)erto.fi

Laura Puustinen, Nyslott

Befattningen i ET ry styrelsen: turism, aktionskalendar, Tonttula-ansvarig

Mitt motto: Asenne ratkaisee!             

← Tillbaka