Var hittar man information?

Specialbranschernas tjänstemän ET ry är en av de sex medlemsföreningarna i ERTO, ett förbund för Special Service och Kontorsanställda. ERTO är ett medlemsfackförbund av Tjänstemannacentralorganisationen STTK. STTK har tillsammans med STTK-Opiskelijat skapat 'Välkommen till arbetslivet'-sidor (Työelämään.fi), som har värdefull information för ungdomar och studenter.

Välkommen till arbetslivet-sidor hjälper i vardag

STTK-Opiskelijat upprätthåller sidor som hjälper vem som helst i en ny levnadssituation och som vill undvika värsta tabbar i arbetslivet. Man hittar gratis guider och föreläsningsmaterial och tips hur man kan bl. förena studier och arbetet. Det också finns en särskild del för under 18-åriga.

Allt från dagpenning till nattarbete

  • Löner. Hur mycket betalar man för arbete? Höjer min utbildning också lön?
  • Korttids- eller deltidsarbete. Hur påverkar det mina semestrar?
  • Tillökning i familjen. Studier inom föräldrigledigheten? Rättigheter som en far.
  • Utkomstskydd för arbetslösa studenter. Hjälp! Vad borde jag göra?

Välkommen till arbetslivet


Arbetsmarknadsnyckeln

Webbsidorna är producerade i samarbete mellan arbetsmarknadens centralorganisationer och på deras webbplatser finner du fördjupad information om arbetslivet. Här hittar du information om anställningen, arbetstid, semestern, löner och spelregler i arbetslivet.

Arbetsmarknadsnyckeln


Kesäduunari-info hjälper sommarjobbare

Bakom tjänsten Jobbinfo för unga står löntagarnas centralorganisationer FFC, STTK och Akava, vilka representerar fackförbund i Finland. Det betjänar alla via en avgiftsfri telefonjour, e-post och Facebook. Om det uppstår problem kan du också fråga råd av äldre arbetskamrater eller ta kontakt med förtroendemannen eller förtroendeombudet på din arbetsplats eller med fackförbundet inom din bransch.

Kesäduunari.fi


Tips i studenttidningar

Studenttidningar har ofta nyttigt information för ungdomar och studenter. De här tidningarna har senaste information om studentbostäder, lån, bloggar och så vidare.

Fackförbunden och sina åsikter är också aktivt representerade i dessa publikationer, eftersom välbefinnandet av ungdomar och studenter är viktigt för både arbetstagarna och arbetsgivarna.

Ylioppilaslehti Helsingfors studenttidning

Jylkkäri Jyväskylä studenttidning

Tylkkäri Åbo studenttidning

Ylkkäri Uleåborg studenttidning

Uljas Östra Finlands studenttidning

Aino Aalto-universitets studenttidning

Vaasan ylioppilaslehti  Vasa studenttidning

Lapin ylioppilaslehti Lapplands studenttidning